"Onsdag 23.4 2014"
APPLåDER. Foto: Jonas Edsvik

Vår uppgift är inte att applådera

Publicerad: 04/07/2012 22:00

Ledare Ska vi heja på eller sakligt berätta vad som hände? Journalistikens förtroende hänger på svaret.
Att filosofera över vad målet med vår existens är gör vi lite till mans. I den här branschen gör vi det förmodligen oftare än många andra. Vad fyller media för funktion? För vem skriver vi?
I gårdagens Nya Åland skrev Tommy Johansson i Sund en insändare där han resonerade kring IFK Mariehamn och klubbens skrala publiksiffror. En av Johanssons poänger var att media borde skriva mer positivt om IFK och dess spel i ligan.
Efter tisdagens match mot Honka klagade också en ledamot i IFK:s styrelse på rubriken i Nyan. Rubriken löd: ”Självmål på övertid räddade IFK-poäng”. Omdömet av rubriken var ”jävla värdelöst” efter som det var ”en bragd” att spela oavgjort mot Honka. Måhända kan man se en fin frispark som styrs av en trött och överambitiös back, bort från egen målvakt, och in i mål som en bragd. Men det är också ett självmål.
Exakt vad styrelseledamoten önskar att vi hade haft som rubrik framgår inte, men man kan ana att vi borde stått upp och gjort vågen. Nu är ju detta inte vår uppgift, lika lite som det är att göra vågen när Viking Line visar upp sitt resultat eller när regeringen summerar sitt första halvår vid makten.

Medias uppgift är att sakligt rapporterna vad som sker i samhället och kritiskt granska. Vår uppgift är inte att locka publik till fotbollslags matcher – hur fint de än spelar och hur glada vi än är över att de vinner. Vår utgångspunkt för rapporteringen är inte makten, de stora föreningarna eller företagen. Vår utgångspunkt är den enskilde läsaren. Det är läsarna vi gör tidning för.
Hejaklacksjournalistik finns det så det räcker i världen utan att Nya Åland behöver falla för frestelsen att gå andras ärenden.

Samtidigt är förtroendet för journalister lågt. SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter med jämna mellanrum förtroendet för olika branscher och företag i Sverige. Under den pågående Almedalsveckan i Visby resonerades kring journalisternas sedan länge låga förtroendesiffror i SOM-mätningarna.
Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, ifrågasatte om det alls är rimligt och bra att folk säger sig ha förtroende för journalister, av samma åsikt är journalistprofessorn Lars Nord som menar att han nog inte hade velat leva i ett samhälle där alla hade förtroende för journalister.
Resonemanget kan tyckas märkligt utifrån att alla vill ju förstås åtnjuta förtroende, men åsikter likt de som beskrivs i början av den här ledaren är en del i bakgrunden. Uppfattningen om journalistikens uppdrag är ofta antingen starkt vinklade för att passa egna önskemål eller rent av baserade på okunnighet. Det är klart att den som, till exempel, anser att journalisters främsta uppgift är att locka åskådare till evenemang inte kommer känna förtroende för en journalist som faktiskt gör sitt jobb och sakligt rapporterar händelserna.
Också Nords resonemang är förståeligt då också journalister ska granskas. Liksom alla andra yrkesgrupper består journalistskrået av människor, och människor gör både fel och handlar tvivelaktigt emellanåt. Liksom bland läkare, butiksbiträden, fotbollstränare eller vilken yrkesgrupp som helst finns det bättre och sämre journalister. Att ha odelat förtroende för en hel yrkesgrupp är inte sunt. Att däremot enskilda journalister åtnjuter högt förtroende är både självklart och eftersträvansvärt.

Förtroende åtnjuter man genom att göra sitt jobb, och det är att ta den lilla människans perspektiv på tillvaron, kritiskt granska och så oberoende. Inte genom att leka hejaklack.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax
blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
lediga platser

Arbetsledare

ÅLANDS LANDSKAPSREGERING. Vi söker nu en arbetsledare vars uppgift är att leda det dagliga arbetet vid en vägstation med 5-12 anställda, så att vägunderhållet motsvarar de krav som ställs i funktions- och standardbeskrivningen över vägunderhåll för landskapet Åland.

Projektledare

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD. Ålands hälso- och sjukvård begär härmed in anbud gällande konsulttjänst för utförande av projektledaruppdrag för; 1. Ombyggnad av ventilationsrum och ny ventilationsanläggning för att bygga om befintlig op-erationssal, till en renrumssal för ortopediska operationer, 2. Ombyggnad av barn- och ungdomsavdelningen inom befintliga väggar.

Barnträdgårdslärare, barnskötare, familjedagvårdare och assistent

JOMALA KOMMUN. Barnomsorgen i Jomala söker.

Java Developer - Card Mobile Payments

CROSSKEY. Närmare information om tjänsten lämnar Operative Mangager Andreas Björk eller HR Manager Monika Sigmark.

Elmontör

MARIEHAMNS ELNÄT. Då en av våra medarbetare söker sig till nya utmaningar söker vi nu en elmontör för fast anställning.

Vik. byråchef/miljöjurist

ÅLANDS LANDSKAPSREGERING. Till social- och miljöavdelningens miljöbyrå för tiden 1.9.2014-31.8.2016.

Lektor, elevhandledare, timlärare, klasslärare, elevassistent, lokalvårdare, fritidshemsledare m.m

NORRA ÅLANDS HÖGSTADIEDISTRIKT. Följande tjänster och arbetsavtal lediganslås i Norra ÅLands högstadiedistrikt

Planerare vid Öppna högskolan

HÖGSKOLAN PÅ ÅLAND. Planeraren ska inom ramen för budget planera, marknadsföra samt ansvara för genomförande och utvärdering av fortbildnings- och uppdragskurser inom Öppna högskolan. Kursutbudet planeras utgående från såväl marknadens som samhällets behov och önskemål.

Sommarpersonal

Finströms kommun. Tekniska nämnden anställer 2 i första handFinströmsungdomar på heltid som tillfälliga fastighetsskötare mellan 2 juni och 25 juli

Personalchef

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND'. Du bör kunna jobba både självständigt och i team samt se organisationens utvecklingspotential.

Teamledare

TALLINK SILJA OY. Du deltar i arbetet i resebutiken och checkin och fungerar som speicalist för dessa arbetsuppgifters processer och system.

VD

OPTINOVA AB. En VD som med ett stort enggemang och visioner vill driva utvecklingen i Optinova Ab till det bästa för våra kunder och medarbetare.

Transportkoordinator

RAFAELS. Vi söker dig som tycker om att ha många bollar i luften, är ordningssam, flexibel och gillar när arbetstempot varierar med kort varsel. Erfarenhet från entreprenad- och byggbranschen är en merit.