"Torsdag 30.10 2014"
APPLåDER. Foto: Jonas Edsvik

Vår uppgift är inte att applådera

Publicerad: 04/07/2012 22:00

Ledare Ska vi heja på eller sakligt berätta vad som hände? Journalistikens förtroende hänger på svaret.
Att filosofera över vad målet med vår existens är gör vi lite till mans. I den här branschen gör vi det förmodligen oftare än många andra. Vad fyller media för funktion? För vem skriver vi?
I gårdagens Nya Åland skrev Tommy Johansson i Sund en insändare där han resonerade kring IFK Mariehamn och klubbens skrala publiksiffror. En av Johanssons poänger var att media borde skriva mer positivt om IFK och dess spel i ligan.
Efter tisdagens match mot Honka klagade också en ledamot i IFK:s styrelse på rubriken i Nyan. Rubriken löd: ”Självmål på övertid räddade IFK-poäng”. Omdömet av rubriken var ”jävla värdelöst” efter som det var ”en bragd” att spela oavgjort mot Honka. Måhända kan man se en fin frispark som styrs av en trött och överambitiös back, bort från egen målvakt, och in i mål som en bragd. Men det är också ett självmål.
Exakt vad styrelseledamoten önskar att vi hade haft som rubrik framgår inte, men man kan ana att vi borde stått upp och gjort vågen. Nu är ju detta inte vår uppgift, lika lite som det är att göra vågen när Viking Line visar upp sitt resultat eller när regeringen summerar sitt första halvår vid makten.

Medias uppgift är att sakligt rapporterna vad som sker i samhället och kritiskt granska. Vår uppgift är inte att locka publik till fotbollslags matcher – hur fint de än spelar och hur glada vi än är över att de vinner. Vår utgångspunkt för rapporteringen är inte makten, de stora föreningarna eller företagen. Vår utgångspunkt är den enskilde läsaren. Det är läsarna vi gör tidning för.
Hejaklacksjournalistik finns det så det räcker i världen utan att Nya Åland behöver falla för frestelsen att gå andras ärenden.

Samtidigt är förtroendet för journalister lågt. SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter med jämna mellanrum förtroendet för olika branscher och företag i Sverige. Under den pågående Almedalsveckan i Visby resonerades kring journalisternas sedan länge låga förtroendesiffror i SOM-mätningarna.
Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, ifrågasatte om det alls är rimligt och bra att folk säger sig ha förtroende för journalister, av samma åsikt är journalistprofessorn Lars Nord som menar att han nog inte hade velat leva i ett samhälle där alla hade förtroende för journalister.
Resonemanget kan tyckas märkligt utifrån att alla vill ju förstås åtnjuta förtroende, men åsikter likt de som beskrivs i början av den här ledaren är en del i bakgrunden. Uppfattningen om journalistikens uppdrag är ofta antingen starkt vinklade för att passa egna önskemål eller rent av baserade på okunnighet. Det är klart att den som, till exempel, anser att journalisters främsta uppgift är att locka åskådare till evenemang inte kommer känna förtroende för en journalist som faktiskt gör sitt jobb och sakligt rapporterar händelserna.
Också Nords resonemang är förståeligt då också journalister ska granskas. Liksom alla andra yrkesgrupper består journalistskrået av människor, och människor gör både fel och handlar tvivelaktigt emellanåt. Liksom bland läkare, butiksbiträden, fotbollstränare eller vilken yrkesgrupp som helst finns det bättre och sämre journalister. Att ha odelat förtroende för en hel yrkesgrupp är inte sunt. Att däremot enskilda journalister åtnjuter högt förtroende är både självklart och eftersträvansvärt.

Förtroende åtnjuter man genom att göra sitt jobb, och det är att ta den lilla människans perspektiv på tillvaron, kritiskt granska och så oberoende. Inte genom att leka hejaklack.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax
blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
ANBUD

Skolskjutsar till Eckerö skola

SKOL- OCH FRITIDSNÄMNDEN I ECKERÖ. Linje nr 1 och 3 till/från Eckerö skola för tiden 7.1.2015-5.6.2015

LEDIGA PLATSER

Socialchef

Finströms kommun. Med övergripande ansvar för socialförvaltningen i Finström och Geta.

Linneförrådsbiträde

Ålands hälso- och sjukvård. I vårt linneförråd kommer du att arbeta tillsammans med 3 andra medarbetare. Till din uppgift hör bland annat att ha hand om våra personal- och patientkläder, samt övrigt linne, men du kommer även att arbeta vid centrallagret en del av arbetstiden.

Förvaltnings- och informationssekreterare

Ålands gymnasium. I ditt arbete har du ett nära samarbete med förvaltningschef och rektorer. Du fungerar som informationsansvarig på myndigheten och kommer bl.a. ansvara för hemsidor, intranät och diverse publikationer

Lokalvårdare

Optinova. Optinova söker en lokalvårdare på heltid, 40 timmar per vecka, dagtid.

Kommundirektör

Saltviks kommun. Kompetenskrav för tjänsten som kommundirektör är lämplig högskoleexamen, eller annan sådan utbildning på minst gymnasialstadienivå jämte sådan arbetserfarenhet m.m. vilka sammantaget motsvarar de krav och de behov som erfordras för att framgångsrikt kunna handha tjänsten.

Bilmekaniker

Håwe-bil. Vi erbjuder dig ett varierande arbete som bilmekaniker med felsökning, service och reparationer.

Kommersiell chef

Nya Åland. Det kommer att bli Din uppgift att leda affärsutvecklingen för Nya Åland och alla våra kanaler in i denna nya värld.

Miljöjurist

Ålands landskapsregering. En tillfällig tjänsteuppgift som miljöjurist vid social- och miljöavdelningens miljöbyrå för tiden 17.11.2014-15.9.2016.

Mäklarassistent

Mäklarhuset. Vi söker nu en mäklarassistent till vårt glada team som avlastning till våra mäklare.

Upphandlare

Ålands landskapsregering. Din uppgift som upphandlare är att utveckla upphandlingarna på avdelningen, vara ett stöd i de upphandlingar som avdelningen genomför samt att själv ta fram underlag, genomföra upphandlingar samt upprätta avtal. I större ärenden innebär detta att vara projektledare då material kommer från fler personer och olika kompetenser behövs för att kvalitetssäkra underlaget.