"Lördag 31.1 2015"
PARTILEDARDEBATT . Foto: Erkki Santamala

Lite lugnt, lite vilda västern för partierna

Publicerad: 11/06/2012 10:59

Ledare Snart är det dags för lagtingsledamöter och regeringens ministrar att ta semester efter den första terminen med det nya gänget. Läge då att göra ta tempen på hur partierna mår.
Efter en trevande inledning, där regeringen bjöds på en synnerligen lugn och behaglig smekmånad av oppositionen, har det tagit sig fram på vårkanten. Så mycket, faktiskt, att det är lite vilda västern både här och där.
Vi börjar med Socialdemokraterna, de innehar trots allt lantrådsposten. Camilla Gunell har ägnat mycket tid åt att bygga sin fyrklöver i borgen. Alla har fått kakor, och man kan konstatera att just Sossarna är de som fått ge mest. Ingen tandvårdsreform, slopat sjukkostnadsavdrag – det är saker som svider i sossesjälar.
Men Socialdemokraterna har fler problem än så. Agerandet i stadspolitiken, med stenhård opposition och högljudd retorik rimmar illa med det arbete partiet genomför ett par hundra meter nedför backen. Kanske är det stridsviljan som måste få sitt utlopp någonstans, men den får en och annan att klia sig i huvudet.
Debaclet i ÅHS-styrelsen lämnar också några frågetecken. Hade Sossarna alls diskuterat ihop sig på förhand? Och varför backade inte Camilla Gunell i så fall upp sin ordförande Barbro Sundback på samma sätt som Johan Ehn backade upp sin vice ordförande, Roger Jansson? Nu kom man förvisso till en på papperet elegant lösning, men stridigheterna i ÅHS-styret lär knappast dö ut med detta.

I det största partiet, Centern, slöts fred efter krypskyttet i eftervalsdebatten. Harry Jansson omvaldes till ordförande och allt var stilla. Till pressmeddelandet kom. Plötsligt råder delade meningar mellan partiets tre starka män – Jansson, Runar Karlsson och Roger Nordlund – om hur arbetet ska utföras. Samtidigt har talmannen Britt Lundberg redan positionerat sig som partiets troliga lantrådskandidat till nästa val. Men vem som faktiskt styr Centerns politiska utveckling ter sig fortfarande oklart.

Liberalerna befinner sig lite i limbo. Ordföranden har aviserat sin avgång, men inte när det ska ske. I väntans tider går kandidaterna till att ta över. Partiet håller på att se över sin politik sägs det, men än så länge har detta enbart synts i ett ettrigt ifrågasättande av snart sagt allt regeringen gjort. Gott så, det är oppositionens uppgift, men hur regeringsalternativet Liberalerna kommer te sig inför 2015 är långt ifrån klart.

För de Obundna rullar det mesta på i gott tempo. Deras näringsminister är den av regeringens medlemmar med mest fart under sulorna, och partiordföranden försöker göra så mycket som möjligt med samhällsreformen innan ministerposten går över till Moderaterna. Möjligen blir partiets linje i självstyrelsefrågan luddigt av Danne Sundmans utspel om anslutning till Sverige, men det är knappast en fråga som ålänningen i allmänhet lägger sin energi på.

Ålands Framtid fortsätter att staka ut en kurs som går mer på befogenheter i ramlagens anda än självständighet under nye ordförande Axel Jonsson. Partiledarskiftet är så här långt aningen osynligt då de fränaste utspelen, de som får mest uppmärksamhet, fortfarande levereras av Anders Eriksson.

Kvar står då Moderaterna, och på deras himmel är det svårt att hitta annat än rosaskimrande glada moln. Som tidigare nämnts var man eniga i ÅHS-bråket och lyckades dessutom som ett mindre parti styra regeringen. Johan Ehns första termin som utbildningsminister har varit lugnt, trots kritik om den nya gymnasieskolan. Men utformningen av den ligger som bekant den förra regeringen till last. Ändå kan det vara just här som de moderata problemen kommer: får inte Ehn rätsida på det snedvridna schemat som upprört mången både elev och förälder kan kritiken växa till en storm.

Jonas Bladh

Tfn 528 441


blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
ANBUD

Renovering av badrum

De Gamlas hem. Begär in anbud på renovering av badrum

LEDIGA PLATSER

Avdelningsskötare

Ålands hälso- och sjukvård. En ordinarie tjänst som avdelningsskötare med aktuell placering på medicinska polikliniken.

Projektingenjör / -ledare

Holmbergs. Vi söker en person med lämplig utbildning och erfarenhet inom teknik eller bygg som kan bistå med projektering, kalkylering, uppföljning och arbetsledning.

Kökschef

Dinos Bar Grill. Vi söker en kökschef med stor kärlek för mat som vill arbeta i ett kreativt team

Ungdomsledare

Hammarlands ungdomsförening. Dina främsta uppgifter kommer att vara att hålla öppet på Hammarbo för ungdomarna på torsdag- kvällar.

Personalchef

Ålands hälso- och sjukvård. ÅHS söker en engagerad personalchef då vår nuvarande ska gå i pension.

Miljöingenjör

Ålands landskapsregering. Till social- och miljöavdelningens miljöbyrå

Redigerare

Nya Åland. För inhopp och sommarvikariat

Assistent till juridiska tjänster

Ålandsbanken. Vi söker en assistent till vår avdelning för juridiska tjänster riktade till kund på huvudkontoret i Mariehamn.

Verksamhetsledare

Ålands handikappförbund'. Moderskapsvikarie för verksamhetsledaren

ACCOUNTING ADMINISTRATION MANAGER

Colorant Chromatics. We now have the opportunity for an Accounting Administration Manager to join our committed team in Åland.

Systemutvecklare, Produkt Specialist och Projektledare

Crosskey. Just nu har vi flera lediga tjänster och söker både dig som har lång erfarenhet av systemutveckling och dig som är i början av din karriär och vill lära dig mer.

Finansieringsrådgivare

Ålandsbanken. Till Privatkundrådgivningen i Mariehamn

Fondadministratörer

Ålandsbanken AB. Till fondbolaget i Mariehamn

Bibliotekssekreterare

Lemlands kommun. En ordinarie tjänst som bibliotekssekreterare.

Byråsekreterare

Lemlands kommun. En ordinarie tjänst som byråsekreterare. En arbetstid om 82,75% av heltid.

Responsible Gaming Manager och Responsible Gaming Agent

PAF. Vi förstärker vår avdelning för spelansvar

Barnträdgårdslärare

Finströms kommun. 50% av heltid med inledande placering vid Godby daghem.

Kock

De Gamlas Hem. Tillsvidareanställning på heltid i periodarbete

Verksamhetsledare

Föreningen Vårt hjärta r.f.. 75% från och med 1.8.2015

Barnträdgårdslärare och en lokalvårdare

Norra Ålands högstadiedistrikt. Vikariat som barnträdgårdslärare på heltid och ett tillsvidare arbetsavtal som lokalvårdare