"Lördag 30.8 2014"
PARTILEDARDEBATT . Foto: Erkki Santamala

Lite lugnt, lite vilda västern för partierna

Publicerad: 11/06/2012 10:59

Ledare Snart är det dags för lagtingsledamöter och regeringens ministrar att ta semester efter den första terminen med det nya gänget. Läge då att göra ta tempen på hur partierna mår.
Efter en trevande inledning, där regeringen bjöds på en synnerligen lugn och behaglig smekmånad av oppositionen, har det tagit sig fram på vårkanten. Så mycket, faktiskt, att det är lite vilda västern både här och där.
Vi börjar med Socialdemokraterna, de innehar trots allt lantrådsposten. Camilla Gunell har ägnat mycket tid åt att bygga sin fyrklöver i borgen. Alla har fått kakor, och man kan konstatera att just Sossarna är de som fått ge mest. Ingen tandvårdsreform, slopat sjukkostnadsavdrag – det är saker som svider i sossesjälar.
Men Socialdemokraterna har fler problem än så. Agerandet i stadspolitiken, med stenhård opposition och högljudd retorik rimmar illa med det arbete partiet genomför ett par hundra meter nedför backen. Kanske är det stridsviljan som måste få sitt utlopp någonstans, men den får en och annan att klia sig i huvudet.
Debaclet i ÅHS-styrelsen lämnar också några frågetecken. Hade Sossarna alls diskuterat ihop sig på förhand? Och varför backade inte Camilla Gunell i så fall upp sin ordförande Barbro Sundback på samma sätt som Johan Ehn backade upp sin vice ordförande, Roger Jansson? Nu kom man förvisso till en på papperet elegant lösning, men stridigheterna i ÅHS-styret lär knappast dö ut med detta.

I det största partiet, Centern, slöts fred efter krypskyttet i eftervalsdebatten. Harry Jansson omvaldes till ordförande och allt var stilla. Till pressmeddelandet kom. Plötsligt råder delade meningar mellan partiets tre starka män – Jansson, Runar Karlsson och Roger Nordlund – om hur arbetet ska utföras. Samtidigt har talmannen Britt Lundberg redan positionerat sig som partiets troliga lantrådskandidat till nästa val. Men vem som faktiskt styr Centerns politiska utveckling ter sig fortfarande oklart.

Liberalerna befinner sig lite i limbo. Ordföranden har aviserat sin avgång, men inte när det ska ske. I väntans tider går kandidaterna till att ta över. Partiet håller på att se över sin politik sägs det, men än så länge har detta enbart synts i ett ettrigt ifrågasättande av snart sagt allt regeringen gjort. Gott så, det är oppositionens uppgift, men hur regeringsalternativet Liberalerna kommer te sig inför 2015 är långt ifrån klart.

För de Obundna rullar det mesta på i gott tempo. Deras näringsminister är den av regeringens medlemmar med mest fart under sulorna, och partiordföranden försöker göra så mycket som möjligt med samhällsreformen innan ministerposten går över till Moderaterna. Möjligen blir partiets linje i självstyrelsefrågan luddigt av Danne Sundmans utspel om anslutning till Sverige, men det är knappast en fråga som ålänningen i allmänhet lägger sin energi på.

Ålands Framtid fortsätter att staka ut en kurs som går mer på befogenheter i ramlagens anda än självständighet under nye ordförande Axel Jonsson. Partiledarskiftet är så här långt aningen osynligt då de fränaste utspelen, de som får mest uppmärksamhet, fortfarande levereras av Anders Eriksson.

Kvar står då Moderaterna, och på deras himmel är det svårt att hitta annat än rosaskimrande glada moln. Som tidigare nämnts var man eniga i ÅHS-bråket och lyckades dessutom som ett mindre parti styra regeringen. Johan Ehns första termin som utbildningsminister har varit lugnt, trots kritik om den nya gymnasieskolan. Men utformningen av den ligger som bekant den förra regeringen till last. Ändå kan det vara just här som de moderata problemen kommer: får inte Ehn rätsida på det snedvridna schemat som upprört mången både elev och förälder kan kritiken växa till en storm.

Jonas Bladh

Tfn 528 441


blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
lediga platser

SPECIALISTLÄKARE INOM VUXENPSYKIATRIN

Ålands hälso- och sjukvård. Vuxenpsykiatriska mottagningen är en enhet inom psykiatriska kliniken på sjukhusområdet i Mariehamn. På mottagningen arbetar 5 psykologer, 1 socialkurator, 6 sjukskötare, 1 psykoterapeut samt 2 specialistläkare.

Vik. IT-assistent

Ålands landskapsregering. Till arbetsuppgifterna hör användarstöd, installationer av hård- och mjukvara, IT-driftsarbete samt därtill hörande arbetsuppgifter.

Maskinoperatör

Optinova. Som maskinoperatör arbetar du med tillverkning och/eller efterbearbetning av slang avsedd för krävande medicinskt bruk.

Kock

Hammarlands kommun. En deltidsbefattning som kock i Hammarlands kommun, Näfsby skola (40 % av heltid)

Hälsocentraltandläkare

Ålands hälso- och sjukvård. Tandvårdskliniken vid Ålands Hälso- och Sjukvård söker nu en tandläkare på heltid, med aktuell placering vid mottagningen i Godby.

Vik. sjukskötare och en ord. närvårdare

STIFTELSEN HEMMET. En vikarierande sjukskötare på heltid och en ordinarie närvårdare på 80% av heltid.

Revisor / revisorassistent

KPMG. Eftersom vår verksamhet växer söker vi till Mariehamn en revisor / revisorassistent

Byråsekreterare

Lemland-Lumparlands församling. Med ansvar för kundbetjäning, gravärenden och information

Dagklubbsledare

Mariehamns församling. Ordinarie befattning som dagklubbsledare 60%

Utredare

Ålands statistik- och utredningsbyrå. Arbetsuppgifterna består i huvudsak av utrednings- och forskningsarbete inom ramen för ÅSUBs externfinansierade projektverksamhet.

Stadsdirektör

Mariehamns stad. Mariehamns stad söker en inspirerande frontgestalt som driver utvecklingen av stadens service, leder personalen och tillvaratar Mariehamns intressen.

Sjukskötare

Ålands hälso- och sjukvård. Följande tjänst lediganslås. För mer info se ahs.ax

Stadsdirektör

MARIEHAMNS STAD EKONOMIEAVDELNINGEN. Mariehamns stad söker en inspirerande frontgestalt som driver utvecklingen av stadens service, leder personalen och tillvaratar Mariehamns intressen.

Kock

PARK RESTAURANG BAR. Vi söker dig som har flerårig erfarenhet från a la carte matlagning till oss på Park Restaurang o Bar för fast tjänst.

Löneräknare

REDERIAKTIEBOLAGET ECKERÖ. Till huvudkontoret i Mariehamn