"Onsdag 22.10 2014"
SNIPPA SNOPP SNUPP. NYTÄNKANDE Det är dags att lägga grunden för framtidens Åland. Vad ska vi förvänta oss av samhället i framtiden - och hur mycket är vi villiga att betala för den servicen? Foto: Andreas Dienert

Det är dags att jobba för Åland 2.0

Publicerad: 11/07/2012 22:00

Ledare Det hetsiga debatten kring förslaget till nyordning i skärgårdstrafiken,liksom nedläggningen av Air Åland, visar igen på vikten av att samla samhället för att bestämma inriktningen på framtidens Åland.
Hur mycket ska vi som medborgare ha rätt att kräva av samhället, och vad ska vi betala för det?
Tidigare i år föreslog undertecknad att Åland borde följa Sveriges exempel och tillsätta en framtidskommission av sakkunniga och politiker för att utforma en bred överenskommelse om hur framtidens samhälle ska se ut. I grunden handlar det om vad vi kan förvänta oss i förhållande till hur mycket skatt vi är beredda att betala.
I debatten kring regeringens förslag till nyordning i skärgårdstrafiken har väldigt ofta olika grupper ställts mot varandra. Beskyllningar mot ”stadsfrassar” flyger åt ena hållet, och åt andra kallas skärgårdstrafiken för en lyxprodukt. Ena sidan tycker att det är lika självklart att det går täta turer till alla skärgårdskommuner som det är att det ligger asfalt på vägarna på fasta Åland.

Nå, debatt är debatt, och just den här debatten styrs allt som oftast av känslor snarare än sakliga argument. Men skrapar man bort populism, oro och rena påhopp så kokar det hela ned till hur samhällsresurserna ska fördelas. Och även då ställs olika sektorer mot varandra. Behövs det så många tjänstemän i landskapsborgen? Behövs det verkligen färjor, kan de inte skötas kommersiellt? Har vi för många avlönade politiker?
Riktigt så enkelt som att ställa den ene mot den andre är det förstås inte i en förvaltning så stor som landskapets, men det kokar som sagt ned till förväntningar på samhället och fördelningspolitik.

Att landskapet, liksom resten av Europa, måste spara råder inget som helst tvivel om. Och i spartider kommer de här motsättningarna som brev på posten. Debatt är normalt sett bra, men när det blir så mycket känslor och anklagelser i luften bryter debatten ned i stället för syresätter samhället.
Det är mot bakgrund av den nedbrytande och destruktiva samhällsdebatten en bred överenskommelse om hur det framtida Åland ska byggas vore den bästa vägen att gå. Att tydligt och klart gå igenom och redogöra för att folket vill ha skatter och avgifter på nivå X, för att då förvänta sig samhällsserivce Y.
Den ständigt pågående nedskärningspolitiken, som lär fortsätta inte minst med tanke på att befolkningens ålder kommer att stiga drastiskt de närmaste åren, kommer att fortsätta ställa olika delar i samhället mot varandra i en söndrande ringdans. Är det något ett litet, utsatt samhälle som Åland inte behöver är det stora energislukande interna stridigheter.
Redan nu har debatten kring den tvärgående linjen till Kumlinge gjort att minst ett inlägg på facebooksidan som vill stoppa regeringens förslag handlat om huruvida skärgården kanske borde tillhöra Finland i stället för Åland eftersom Åland ändå inte bryr sig. En förståelig överreaktion av en orolig skärgårdsbo i en annorlunda situation, men knappast något som för det åländska samhället ihop.

Nej, låt en grupp begåvande människor dra upp riktlinjerna för Åland 2.0, förankra det brett både politiskt och bland medborgarna och låt gemenskap hellre än separation råda.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax
blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
ANBUD

Skolskjutsar till Eckerö skola

SKOL- OCH FRITIDSNÄMNDEN I ECKERÖ. Linje nr 1 och 3 till/från Eckerö skola för tiden 7.1.2015-5.6.2015

Åkermark

Jomala församling. Omfattande ca 60 ha i olika lotter utarrenderas i Prestgården, Jomala för tiden 2015-2019

LEDIGA PLATSER

Lokalvårdare

Optinova. Optinova söker en lokalvårdare på heltid, 40 timmar per vecka, dagtid.

Kommundirektör

Saltviks kommun. Kompetenskrav för tjänsten som kommundirektör är lämplig högskoleexamen, eller annan sådan utbildning på minst gymnasialstadienivå jämte sådan arbetserfarenhet m.m. vilka sammantaget motsvarar de krav och de behov som erfordras för att framgångsrikt kunna handha tjänsten.

Bilmekaniker

Håwe-bil. Vi erbjuder dig ett varierande arbete som bilmekaniker med felsökning, service och reparationer.

Kommersiell chef

Nya Åland. Det kommer att bli Din uppgift att leda affärsutvecklingen för Nya Åland och alla våra kanaler in i denna nya värld.

Miljöjurist

Ålands landskapsregering. En tillfällig tjänsteuppgift som miljöjurist vid social- och miljöavdelningens miljöbyrå för tiden 17.11.2014-15.9.2016.

Mäklarassistent

Mäklarhuset. Vi söker nu en mäklarassistent till vårt glada team som avlastning till våra mäklare.

Transportledare

POSTEN ÅLAND. Vi rekryterar två olika transportledare, en för lokaltrafiken och en för fjärrtrafiken.

Upphandlare

Ålands landskapsregering. Din uppgift som upphandlare är att utveckla upphandlingarna på avdelningen, vara ett stöd i de upphandlingar som avdelningen genomför samt att själv ta fram underlag, genomföra upphandlingar samt upprätta avtal. I större ärenden innebär detta att vara projektledare då material kommer från fler personer och olika kompetenser behövs för att kvalitetssäkra underlaget.

Kantor

Saltviks församling. Kantorstjänst (C) är ledig att sökas senast måndag 27.10.2014 kl. 13.

Avdelningssekreterare

Statens ämbetsverk. Arbetsuppgifterna består främst av registreringar och utredningar av befolkningsregisterärenden.

Ekonomichef

Ålands Elandelslag. Som ekonomichef ansvarar du för bokslut, intern och extern rapportering, analyser, intern kontroll och administrativ utveckling samt kundtjänst.

SKOLOR & KURSER

Kurs i hanterande av hot och våld på arbetsplatsen

Ålands kommunförbund. Fredag 24 oktober, Mariehamn

ENTREPRENAD

Förnyande av ventilationsanläggning

Ålands landskapsregering. Vid Högskolan Norra, Neptunigatan 17