"Måndag 2.2 2015"
SNIPPA SNOPP SNUPP. NYTÄNKANDE Det är dags att lägga grunden för framtidens Åland. Vad ska vi förvänta oss av samhället i framtiden - och hur mycket är vi villiga att betala för den servicen? Foto: Andreas Dienert

Det är dags att jobba för Åland 2.0

Publicerad: 11/07/2012 22:00

Ledare Det hetsiga debatten kring förslaget till nyordning i skärgårdstrafiken,liksom nedläggningen av Air Åland, visar igen på vikten av att samla samhället för att bestämma inriktningen på framtidens Åland.
Hur mycket ska vi som medborgare ha rätt att kräva av samhället, och vad ska vi betala för det?
Tidigare i år föreslog undertecknad att Åland borde följa Sveriges exempel och tillsätta en framtidskommission av sakkunniga och politiker för att utforma en bred överenskommelse om hur framtidens samhälle ska se ut. I grunden handlar det om vad vi kan förvänta oss i förhållande till hur mycket skatt vi är beredda att betala.
I debatten kring regeringens förslag till nyordning i skärgårdstrafiken har väldigt ofta olika grupper ställts mot varandra. Beskyllningar mot ”stadsfrassar” flyger åt ena hållet, och åt andra kallas skärgårdstrafiken för en lyxprodukt. Ena sidan tycker att det är lika självklart att det går täta turer till alla skärgårdskommuner som det är att det ligger asfalt på vägarna på fasta Åland.

Nå, debatt är debatt, och just den här debatten styrs allt som oftast av känslor snarare än sakliga argument. Men skrapar man bort populism, oro och rena påhopp så kokar det hela ned till hur samhällsresurserna ska fördelas. Och även då ställs olika sektorer mot varandra. Behövs det så många tjänstemän i landskapsborgen? Behövs det verkligen färjor, kan de inte skötas kommersiellt? Har vi för många avlönade politiker?
Riktigt så enkelt som att ställa den ene mot den andre är det förstås inte i en förvaltning så stor som landskapets, men det kokar som sagt ned till förväntningar på samhället och fördelningspolitik.

Att landskapet, liksom resten av Europa, måste spara råder inget som helst tvivel om. Och i spartider kommer de här motsättningarna som brev på posten. Debatt är normalt sett bra, men när det blir så mycket känslor och anklagelser i luften bryter debatten ned i stället för syresätter samhället.
Det är mot bakgrund av den nedbrytande och destruktiva samhällsdebatten en bred överenskommelse om hur det framtida Åland ska byggas vore den bästa vägen att gå. Att tydligt och klart gå igenom och redogöra för att folket vill ha skatter och avgifter på nivå X, för att då förvänta sig samhällsserivce Y.
Den ständigt pågående nedskärningspolitiken, som lär fortsätta inte minst med tanke på att befolkningens ålder kommer att stiga drastiskt de närmaste åren, kommer att fortsätta ställa olika delar i samhället mot varandra i en söndrande ringdans. Är det något ett litet, utsatt samhälle som Åland inte behöver är det stora energislukande interna stridigheter.
Redan nu har debatten kring den tvärgående linjen till Kumlinge gjort att minst ett inlägg på facebooksidan som vill stoppa regeringens förslag handlat om huruvida skärgården kanske borde tillhöra Finland i stället för Åland eftersom Åland ändå inte bryr sig. En förståelig överreaktion av en orolig skärgårdsbo i en annorlunda situation, men knappast något som för det åländska samhället ihop.

Nej, låt en grupp begåvande människor dra upp riktlinjerna för Åland 2.0, förankra det brett både politiskt och bland medborgarna och låt gemenskap hellre än separation råda.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax
blog comments powered by Disqus
 
 
 
eNyan

Logga in till eNyan
Registrera dig och köp eNyan
 
LEDIGA PLATSER

3 st närvårdare

Sunds kommun. De anställda har sina arbetsuppgifter i huvudsak inom det effektiviserade serviceboendet Tallgården men även arbete inom hemtjänst kan förekomma.

Avdelningsskötare

Ålands hälso- och sjukvård. En ordinarie tjänst som avdelningsskötare med aktuell placering på medicinska polikliniken.

Projektingenjör / -ledare

Holmbergs. Vi söker en person med lämplig utbildning och erfarenhet inom teknik eller bygg som kan bistå med projektering, kalkylering, uppföljning och arbetsledning.

Kökschef

Dinos Bar Grill. Vi söker en kökschef med stor kärlek för mat som vill arbeta i ett kreativt team

Ungdomsledare

Hammarlands ungdomsförening. Dina främsta uppgifter kommer att vara att hålla öppet på Hammarbo för ungdomarna på torsdag- kvällar.

Personalchef

Ålands hälso- och sjukvård. ÅHS söker en engagerad personalchef då vår nuvarande ska gå i pension.

Miljöingenjör

Ålands landskapsregering. Till social- och miljöavdelningens miljöbyrå

Assistent till juridiska tjänster

Ålandsbanken. Vi söker en assistent till vår avdelning för juridiska tjänster riktade till kund på huvudkontoret i Mariehamn.

Verksamhetsledare

Ålands handikappförbund'. Moderskapsvikarie för verksamhetsledaren

Systemutvecklare, Produkt Specialist och Projektledare

Crosskey. Just nu har vi flera lediga tjänster och söker både dig som har lång erfarenhet av systemutveckling och dig som är i början av din karriär och vill lära dig mer.

Finansieringsrådgivare

Ålandsbanken. Till Privatkundrådgivningen i Mariehamn

Fondadministratörer

Ålandsbanken AB. Till fondbolaget i Mariehamn

Bibliotekssekreterare

Lemlands kommun. En ordinarie tjänst som bibliotekssekreterare.

Byråsekreterare

Lemlands kommun. En ordinarie tjänst som byråsekreterare. En arbetstid om 82,75% av heltid.

Responsible Gaming Manager och Responsible Gaming Agent

PAF. Vi förstärker vår avdelning för spelansvar

Barnträdgårdslärare

Finströms kommun. 50% av heltid med inledande placering vid Godby daghem.

Kock

De Gamlas Hem. Tillsvidareanställning på heltid i periodarbete

Verksamhetsledare

Föreningen Vårt hjärta r.f.. 75% från och med 1.8.2015

Barnträdgårdslärare och en lokalvårdare

Norra Ålands högstadiedistrikt. Vikariat som barnträdgårdslärare på heltid och ett tillsvidare arbetsavtal som lokalvårdare

ANBUD

Renovering av badrum

De Gamlas hem. Begär in anbud på renovering av badrum