"Måndag 1.9 2014"
MARIA SUNDBLOM. <Bildrubrik>FAMILJELIV </Bildrubrik>I Programmet
Foto: Joakim Holmström

Sinnlig familje-tv fostrar livstålighet

Publicerad: igår 10:36

Kulturnyheter I september kör ”Cirkus familj” i gång på FST5. Maria Sundblom-Lindberg bjuder in familjer till diskussion barnuppfostran, parförhållanden och annat familjerelaterat.
Många ålänningar medverkar.
Exakt tio år efter att livsåskådningsprogrammet SALT började sändas i FST axlar Maria Sundblom-Lindberg programledarrollen igen. Här emellan har hon – bland mycket annat – arbetat som präst, utbildat sig till psykoterapeut, och figurerat som relationsexpert i tv-programmet Min Morgon.
Sundblom är uppväxt i Mariehamn, men bor sedan många år tillbaka i Helsingfors tillsammans med maken Henrik Lindberg och barnen Siri (15), Astri (12), Ivar (7), Elvi och Ilon (4).
En hel del tid tillbringas ändå i fritidshuset i Geta, där Nyan träffar henne en junieftermiddag, med drygt två månader kvar till premiärsändningen av ”Cirkus familj” den 3 september, alltså på onsdag kommande vecka.
Inspelningarna är över och klippet pågår som bäst. Men själva programidén har funnits länge.
– Jag är intresserad av att knäcka koden för hur ett familjeliv ska fungera. Däremot ville jag inte visa råddiga tamburer och vardagsslit – det ser man tillräckligt av hemma – utan göra familje-tv som är både snygg och sinnlig, säger Sundblom.

Parrelationen
Resultatet blev en programserie med femton episoder, där en familj per avsnitt bjuds in till en stor lägenhet i Helsingfors. Varje avsnitt behandlar dels en specifik familjesituation, till exempel att ha ett barn med autism, att leva i en regnbågsfamilj, eller att som förälder lida av ångest. Programmet tar också upp hur allt det här påverkar parförhållandet.
– I dag satsar många all energi på barnen, och glömmer att det är parrelationen som måste ligga i fokus för att familjen ska fungera, säger Sundblom.
Andra teman som behandlas är våld, nyfamilj, skilsmässa, karriär-familj, att förlora ett barn, ätstörningar, hemundervisning, adoption, barn och hobbyn, kulturkrockar, pengar och ensamstående.
Varje program behandlar dessutom ett år av barnets utveckling, från 0 till 14 år. Där medverkar Clara Blomqvist, som varit Sundbloms egna mödrarådgivare, och kommer med konkreta och praktiska råd kring barnets utveckling
– Det är viktigt och roligt att ha en äldre person med för att diskutera familj, säger Sundblom.
Läs mer fredagens Nya Åland!

Ylva Vikström

”Årets föreställning” till Alandica i höst

Publicerad: 30/08/2014 10:35

Nöje Standup-föreställningen ”En skam för Sverige" med de svenska komikerna Magnus Betnér och Soran Ismail valdes till "Årets föreställning 2014" på svenska St…

Bitter Bastu-humor med Alfred Backa

Publicerad: 28/08/2014 12:20

Nöje Den österbottniska komikern Alfred Backa återvänder till Bastuns scen på fredag.Han trivs bra på Åland, och skämtar gärna om deppiga saker som rasism och ekonom…

Michael Monroe till Dinos i höst

Publicerad: 27/08/2014 13:25

Nöje Hanoi Rocks-legenden Michael Monroe kommer till Åland och Dinos Bar i oktober. …

Stadens andra vardagsrum blir bok

Publicerad: 27/08/2014 12:25

Kulturnyheter Mariehamnarnas andra vardagsrum. Så vill Folke Wickström och Jerker Örjan gärna benämna Mariehamns begravningsplats. Här har de under sina vandringar träffat må…

Teater ger unga självförtroende

Publicerad: 26/08/2014 13:10

Kulturnyheter Att spela teater ger unga ökat självförtroende, man lär sig att uttrycka sig inför publik.På måndag den 1 september inleder teaterföreningens teaterskola hösten…

A-ändelser och tjocka L-ljud typiska på Åland

Publicerad: 25/08/2014 11:32

Kulturnyheter Språkvetarna Eva Sundberg och Ida Toivonen föreläste om åländska dialekter under dialektologkonferensen på Alandica i slutet av förra veckan.A-ändelser och tjoc…

Dr Feelgood på väg till Dinos

Publicerad: 24/08/2014 11:18

Nöje Engelsk pubrock i Mariehamn en måndagskväll?Visst, veteranerna Dr Feelgood återvänder till stan den 1 september.…

ÅLAND24 WEBB-TV
IFK Mariehamn-MYPA, 1:a halvleks höjdpunkter
lediga platser

SPECIALISTLÄKARE INOM VUXENPSYKIATRIN

Ålands hälso- och sjukvård. Vuxenpsykiatriska mottagningen är en enhet inom psykiatriska kliniken på sjukhusområdet i Mariehamn. På mottagningen arbetar 5 psykologer, 1 socialkurator, 6 sjukskötare, 1 psykoterapeut samt 2 specialistläkare.

Vik. IT-assistent

Ålands landskapsregering. Till arbetsuppgifterna hör användarstöd, installationer av hård- och mjukvara, IT-driftsarbete samt därtill hörande arbetsuppgifter.

Maskinoperatör

Optinova. Som maskinoperatör arbetar du med tillverkning och/eller efterbearbetning av slang avsedd för krävande medicinskt bruk.

Kock

Hammarlands kommun. En deltidsbefattning som kock i Hammarlands kommun, Näfsby skola (40 % av heltid)

Hälsocentraltandläkare

Ålands hälso- och sjukvård. Tandvårdskliniken vid Ålands Hälso- och Sjukvård söker nu en tandläkare på heltid, med aktuell placering vid mottagningen i Godby.

Vik. sjukskötare och en ord. närvårdare

STIFTELSEN HEMMET. En vikarierande sjukskötare på heltid och en ordinarie närvårdare på 80% av heltid.

Revisor / revisorassistent

KPMG. Eftersom vår verksamhet växer söker vi till Mariehamn en revisor / revisorassistent

Byråsekreterare

Lemland-Lumparlands församling. Med ansvar för kundbetjäning, gravärenden och information

Dagklubbsledare

Mariehamns församling. Ordinarie befattning som dagklubbsledare 60%

Utredare

Ålands statistik- och utredningsbyrå. Arbetsuppgifterna består i huvudsak av utrednings- och forskningsarbete inom ramen för ÅSUBs externfinansierade projektverksamhet.

Stadsdirektör

Mariehamns stad. Mariehamns stad söker en inspirerande frontgestalt som driver utvecklingen av stadens service, leder personalen och tillvaratar Mariehamns intressen.

Sjukskötare

Ålands hälso- och sjukvård. Följande tjänst lediganslås. För mer info se ahs.ax

Stadsdirektör

MARIEHAMNS STAD EKONOMIEAVDELNINGEN. Mariehamns stad söker en inspirerande frontgestalt som driver utvecklingen av stadens service, leder personalen och tillvaratar Mariehamns intressen.